Met vier kunstenaars naar de ziekenhuisschool

Voor het vijfde jaar op rij slaat het M HKA de handen in elkaar met De Leerexpert Ziekenhuisschool, een kleuter-, lagere- en secundaire school voor kinderen die zijn opgenomen in de pediatrie of het revalidatiecentrum van een ziekenhuis.* Ze geven deze kinderen, die vaak even niet naar school kunnen omwille van medische redenen, onderwijs op maat. Na de opname kunnen de kinderen vlotter hun eigen schoolprogramma terug oppikken. Maar een uitstap naar het toneel of een museum zit er voor deze kinderen helaas niet in. Hier komt het M HKA in het verhaal!

Samen met De Leerexpert organiseren we workshops waarbij we kinderen kennis laten maken met hedendaagse kunst. Een aantal kunstenaars zakken af naar de school, met kunstwerken van het M HKA bij de hand, om samen met de kinderen aan de slag te gaan. De focus ligt op het maken van en kennis maken met kunst. Zo kunnen de kinderen even ontsnappen aan hun dagelijkse ziekenhuisomgeving. We stellen je graag de kunstenaars voor die betrokken zijn bij de 2020-editie. Ze kunnen best verwoorden waar dit project precies om gaat.

Nathan Gotlib is een kunstenaar met een passie voor de vrije grafiek en de sociale aspecten van kunst en ontwerp. Daarnaast is Nathan ook gids in het M HKA! Volgens hem zijn zijn werken onderverdeeld in ‘archeologies’ en ‘impressies’, verzamelingen van ontmoetingen en alledaagse voorwerpen die hij doorheen zijn leven is tegengekomen.

Ik verzamel allerlei spullen, zoals bijvoorbeeld speelgoed dat ik op straat vind. Het is een beetje droevig want het speelgoed is van iemand die het verloren is. Dit speelgoed hergebruik ik in mijn kunstwerken.

Nathan Gotlib

De werken van Ingrid Schildermans, eveneens gids in het MHKA, draaien steeds rond de transformatieve kracht van de vrouw. Ze haalt inspiratie uit de populaire cultuur en maatschappelijke tendensen. In haar installaties visualiseert Ingrid haar persoonlijk onderzoek met banale materialen zoals fluorescerende verf, glitters en gamma-bouwmaterialen.

Creatieve activiteiten dwingen de kinderen hun aandacht te verleggen naar de innerlijke leefwereld die relateert aan hun héle leven. In plaats van de momentopname in het ziekenhuis, herinneren ze zich ineens dat ze méér zijn dan dat ziektebeeld en putten ze kracht uit dieper liggende levensbronnen.

Ingrid Schildermans

Younes van den Broeck is naast rapper (als Spitler) ook tekenaar en schilder. Hij heeft sinds kort ook een eigen locatie onder de naam “de loods des doods”. Als Spitler maakt hij street art, vaak met afval of afgedankte materialen.

Als Spitler tracht ik mijn skills voornamelijk om te zetten in de stem van mensen die nauwelijks gehoord worden. Mijn teksten zijn vooral gebaseerd op eigen ervaringen, actualiteit, geschiedenis, mythologie en alles wat voor mij relevant is.

Spitler

Minske Van Wijk gebruikt in haar film Goedjongstige Demonen een surrealistische mix van animatie en live action. Hierdoor brengt ze het excentrieke multiversum en provocerende gedachten van Pjeroo Roobjee tot leven.

Na mijn eerste animatiefilm ben ik me steeds verder gaan ontwikkelen in de stop-motion techniek. In al mijn latere films en samenwerkingen ben ik deze techniek consequent gaan toepassen.

Minske Van Wijk

Onze vijfde editie van ‘Showing Off’ zou hebben plaatsgevonden in maart 2020. Maar omwille van het coronavirus is dit jammer genoeg niet kunnen doorgaan. Het toonmoment zal ook iets anders verlopen dan andere jaren. Omdat we de creaties alsnog tot bij jullie willen krijgen, is er deze website waar een selectie van de werken getoond wordt.

Na deze woelige periode kijken we van het M HKA, De Leerexpert Ziekenhuisschool en de kinderen enorm uit naar onze zesde editie in 2021!

 

 

*De Leerexpert Ziekenhuisschool werkt samen met volgende ziekenhuizen in Antwerpen; ZNA UKJA, ZNA koningin Paola kinderziekenhuis, ZNA Middelheim, Koningin Mathilde moeder- en kindcentrum, UZA en Revarte. De Leerexpert Ziekenhuisschool is een school van Stedelijk Onderwijs Antwerpen.