M HKA: Toegankelijk voor iedereen. Ook voor bezoekers met autisme.

M HKA leeszaal

M HKA leeszaal, © M HKA

Voor velen is een bezoekje brengen aan het museum een vanzelfsprekendheid, maar wat doe je als dat niet het geval is? Een gezellige uitstap voor de ene is een onoverkomelijk obstakel voor de andere. Een museum waarin films en audio door elkaar spelen, waar felle en donkere belichting elkaar afwisselen, waar zelfs trouwe bezoekers soms hun weg verliezen, kan overweldigend zijn en dat is zeker het geval voor mensen met autisme. Aangezien we niemand willen uitsluiten, doen we beroep op de expertise van Sien Depoortere, die na uitgebreid onderzoek met veel enthousiasme en passie haar eigen portaal heeft uitgewerkt. Toerisme voor Autisme wil een brede waaier aan toeristische bestemmingen toegankelijk maken voor mensen met autisme.

M HKA familiedag

M HKA familiedag, © Bram Goots

Vanuit een gedeeld geloof in het belang van inclusie en toegankelijkheid bezoekt Sien onze tentoonstellingen, waarna ze een uitgebreid en helder rapport schrijft, op maat van bezoekers met autisme, of bezoekers die graag op voorhand weten wat ze mogen verwachten. Potentiële bezoekers kunnen de bundels voor hun bezoek downloaden via de website van het M HKA, op de bijhorende tentoonstellingspagina van Ensembles.org en uiteraard ook op de website van Toerisme voor Autisme.

M HKA permanente collectie

M H KA permanente collectie, image: ©M HKA

Waarom vinden we dit belangrijk?

Sinds april 2017 is onze collectiepresentatie gratis toegankelijk. Het opheffen van de financiële barrière was een belangrijke stap voor de toegankelijkheid van de collectie van het M HKA. De collectie is grotendeels eigendom van de Vlaamse Gemeenschap en is dus de hedendaagse kunstcollectie van alle Vlamingen. Voor gezinnen, individuele bezoekers, groepen, online bezoekers, anderstaligen, etc. bestaan er reeds activiteiten en werd in het verleden aandacht besteed aan een aanbod, maar voor individuele bezoekers met autisme (of mensen die moeite hebben met te veel prikkels) werd er tot op heden nog geen aanvullende informatie voorzien.

De stappenplannen die Sien maakt zijn niet alleen van toepassing voor mensen met autisme, ook voor het personeel van het M HKA zijn ze een waardevol hulpmiddel. Door de plannen te laten maken, komen punten aan het licht waarop we kunnen blijven verbeteren. Zeker met het oog op een nieuw museum is het belangrijk om een zo publieksvriendelijke plek aan te bieden als mogelijk.