M HKA TIPT: ZOMERLECTUUR

Wie verkoeling zoekt, weet dat een museumzaal ideaal vertoeven is. Wil je daarentegen je geest fris houden, een zomer lang? Neem een duik in onze lectuurtips en vraag bij een volgend bezoek eentje van het schap in de M HKA shop.

Laure Prouvost – Am-Big-You-Us Legsicon

In 2019 bracht Laure Prouvost een groot deel van haar oeuvre naar het M HKA voor haar tot dan toe grootste expositie wereldwijd. Naar aanleiding van die tentoonstelling verscheen een uitgebreide publicatie, uitgegeven door het M HKA en Book Works. Onder de titel LEGSICON is de publicatie opgevat als een soort woordenboek dat 36 sleutelideeën en symbolen in het werk van Prouvost bespreekt. Speels, serieus, absurd, verleidelijk, zelfs bijna lijfelijk. Dit boek kan zowel in de strandtas als op de salontafel.

Te koop in de M HKA shop aan € 30

Inserts in Real Time. Dora García. Performance Work 2000-2023

De meest recente publicatie van het M HKA is een monografie gewijd aan het op performance gebaseerde werk van Dora García. In chronologische volgorde worden al haar performances beschreven, getoond en gecontextualiseerd. García is kunstenaar en professor aan de Nationale Kunstacademie in Oslo (KHiO). Haar werk is hoofdzakelijk performatief en raakt aan topics als gemeenschapszin en individualiteit in de hedendaagse maatschappij. De publicatie wordt aangevuld met teksten van kunsthistoricus Sven Lütticken, performancetheoretica Bojana Cvejić en Dora García zelf. Ook een gesprek tussen de kunstenaar en M HKA’s curator Joanna Zielińska is inbegrepen. De monografie werd uitgebracht ter gelegenheid van Dora García’s tentoonstelling She Has Many Names, die in het voorjaar van 2023 te zien was in het museum.

Te koop in de M HKA shop aan € 29

GIRLS LIKE US #14 – LETTERS OF DISAPPOINTMENT

In deze editie van het onafhankelijke magazine Girls Like Us vind je 33 brieven die allemaal de rauwe smaak van teleurstelling op de tong dragen. Een gevoel waar in deze maakbare maatschappij nog zelden begrip voor opgebracht wordt. We praten niet over wat en wie ons teleurstelt, we blijven niet hangen in negativiteit. Of toch … Met een bijdrage van Dora García (zie boven), bekend om haar onderzoek naar de rol van revolutie en protest in de publieke ruimte.

Girls Like Us is een platform voor een brede gemeenschap vrouwen en transmensen binnen de kunst, cultuur en activisme.

Te koop in de M HKA shop aan € 10

Tarik Kiswanson, The Window

Kan je van tijd tot tijd wat poëzie apprecieren? Beeldend kunstenaar en dichter Tarik Kiswanson bracht een bundel gedichten uit naar aanleidig van zijn tentoonstelling  Anamnesis. Kiswanson ontwikkelde een nieuwe performance in samenwerking met Mehdi Ben Ayad, een Belgisch-Marokkaanse jongen van 14 jaar. De dichtbundel was onderdeel van het script bestaande uit drie acts uitgevoerd in verschillende talen. De teksten verwijzen naar zintuiglijke toestanden en verkennen de menselijke conditie.

Te koop in de M HKA shop aan € 12

Galerie Ronny Van de Velde. Fragmenten uit Leven en Werken

Als een eigenzinnige galerist – die dankzij zijn artistieke intuïtie een vaste waarde werd in het Antwerpse kunstlandschap en daarbuiten – een boek uitbrengt, verwacht jezelf dan aan een lijvige brok unieke beelden en verhalen. Naar aanleiding van het dertigjarige bestaan van Galerie Ronny Van de Velde dook auteur Jan Ceuleers in de kleurrijke geschiedenis van het selfmade museum. De historische avant-garde tot leven gewekt!

Te koop in de M HKA shop aan € 60

Panamarenko Universum

Een boek dat al vele malen over de toonbank ging en niet gauw aan relevantie zal verliezen: dat is Panamarenko Universum, naar de gelijknamige tentoonstelling in het M HKA in 2014. Toen legden we de ruggengraat van Panamarenko’s oeuvre bloot. Dit najaar halen we opnieuw enkele (top)stukken van de kunstenaar-uitvinder uit ons depot. Panamarenko Transport vertaalt de unieke kijk van de kunstenaar op vervoersmiddelen, die gedurende zijn hele carrière haast non-stop variaties bedacht op zijn vliegende, varende, rijdende en zwevende toestellen.

Te koop in de M HKA shop aan € 39,50

Climate. Our Right to Breathe

Meer dan 25 stemmen uit de kunst- en cultuursector roepen op tot het ontwikkelen van breedgedragen strategieën om de effecten van de klimaatcrisis – die de kwetsbare lagen van de wereldbevolking het hardst raakt – in te dijken. Het boek is uitgebracht door L’Internationale, de confederatie van grote Europese musea, kunstinstellingen, onderzoekscentra en denktanks waar get M HKA deel van uitmaakt.‘Climate’ is een van de centrale topics waarrond we samenwerken, en daar zal in de nabije toekomst ook een tentoonstelling uit voortkomen.

Niet beschikbaar in de M HKA shop, wel online

RAVE: Rave and Its Influence on Art and Culture

Deze klepper uit de M HKA-shop mag niet ontbreken. De publicatie werd uitgebracht naar aanleiding van de tentoonstelling Energy Flash. De inhoud is even flashy als de cover, én als de rave-cultuur zelf. De rave-cultuur wordt ook gezien als de laatste grote jongerenbeweging in Europa in de jaren 80 en 90. Rave kende vele gedaanten, maar drukte een unanieme wens voor autonomie uit, een geloof in tolerantie en experimenteel leven, in een periode van radicale sociale en politieke veranderingen. Elektronische muziek was slechts één manier om uitdrukking te geven aan Rave. Zoveel blijkt uit dit boek.

Te koop in de M HKA shop aan € 29,90

Marcel van Maele in meervoud

‘Als een gedicht zijn gezicht verliest’, dat is de titel van de huidige archieftentoonstelling met werk van rebel, non-conformist, schrijver, performer en beeldend kunstenaar Marcel van Maele (1931-2009). Er wordt danig met taal gespeeld, en esthetiek. Wat vlekkeloos past binnen het gedachtegoed van een vrijheidsstrijder. Ook aan humor geen gebrek, dat blijkt zowel uit de publicatie als de presentatie. Eentje voor liefhebbers van enfant terribles!

Te koop in de M HKA shop aan € 20

Afterall

Het M HKA is mede-uitgever van het zesmaandelijkse internationale kunsttijdschrift Afterall, dat in 1999 door curator Charles Esche en kunstenaar Mark Lewis in London werd opgericht. “A Journal of Art, Context and Enquiry” luidt de handzame omschrijving, en het daarin weerklinkende enthousiasme voor onderzoek en bevraging sluit naadloos aan bij de kritische kunstvisie die het M HKA sinds lange tijd hanteert.

Te koop in de M HKA shop aan € 12

Vinyl RE:ANKER

Voor wie liever luistert dan leest hebben we tot slot een vinylplaat in de aanbieding. In het kader van zijn solotentoonstelling RE:ANKER (2023) richtte Ignace Cami een koor op. Twaalf zangers, stuk voor stuk ‘nieuwkomers’ in het Nederlands, zingen drie volksliedjes over Antwerpen en zijn haven. Ze luisteren naar de liedjes en schrijven hun eigen teksten op basis van wat ze horen. Via deze puur fonetische transcriptie transformeren ze de originele woorden en klanken tot iets nieuws en raadselachtigs. Het koor performt nog op Museumnacht (5 augustus) en tijdens de finissage (3 september). De liederen werden ook opgenomen, na slechts vier repetities, en zijn te beluisteren op een speciaal ontworpen vinylplaat.

Te koop in de M HKA shop aan € 15

De museumshop van het M HKA biedt een uitgebreide selectie aan kunstboeken (ook voor kinderen), postkaarten en tijdschriften zoals Afterall en HART. Je vindt er ook de eigen publicaties van het museum, kunstenaarsedities, multiples, tote bags en posters gelinkt aan de lopende tentoonstellingen. Het is de uitgelezen plek om je bezoek aan het M HKA af te sluiten, maar ook zonder museumbezoek kan je in de museumshop terecht voor een steeds wisselend aanbod aan bijzondere boeken en originele geschenken.

Vraag zeker naar de ‘boek van de maand’-actie, waarbij er telkens een ander boek aan een zacht prijsje verkocht wordt.

De museumshop heeft dezelfde openingstijden als het museum, en is bereikbaar op +32 (0)3 260 99 99 of via info@muhka.be.