KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: EEN HELE DAG KUNST OP KINDERMAAT

Hoera! Kunstendag voor Kinderen komt eraan! En nog wel de tiende editie. Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen zetten op deze derde zondag van november hun deuren wijd open voor kinderen tot 12 jaar. De hele dag kunnen kinderen proeven van theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur en beeldende kunst (of een combinatie ervan). Met meer dan 300 activiteiten over heel Vlaanderen en Brussel is er keuze zat! Topnieuws voor alle gezinnen met kinderen die houden van een avontuurlijke en inspirerende daguitstap.

Voor deze feestelijke editie halen wij de boeiendste boeken en fraaiste poppen boven voor een gezellig feest. De allerkleinsten kunnen het museum ontdekken tijdens rondleidingen op maat. We organiseren voorleessessies, de populaire peuter- en kleuterrondleidingen en de hele dag lang is het van poppen-workshop. Ontdek hier ons volledig programma!

 

De persconferentie vond plaats in het M HKA in aanwezigheid van minister van Jeugd Benjamin Dalle. Daar werd ook het grootste kunstwerk onthuld. Ketnetwrapper en KVK-ambassadeur Sander Gillis daagde kinderen uit om in de aanloop naar Kunstendag voor Kinderen creatief aan de slag te gaan met het campagnebeeld van Carll Cneut en het grootste kunstwerk ooit te maken. Alle klassen in Vlaanderen en Brussel konden hieraan bijdragen. 9 klassen wonnen daar bovenop een eigen expo op een unieke cultuurplek in hun buurt, eentje daarvan ons museum.

Ik vind het tof hoe kinderen naar kunst kijken. Ze zien soms compleet andere dingen dan volwassenen en kunnen helemaal gefascineerd zijn door een schijnbaar onbenullig detail. Spijtig wel dat ‘kunst’ bij sommige kinderen nog een stijfdeftige bijklank heeft. Ik denk dat ik dat foute beeld wel wat kan bijsturen.

De populaire Ketnetwrapper Sander Gillis, enthousiaste ambassadeur van Kunstendag voor Kinderen.

Ik geloof enorm in de invloed van kunst en cultuur op kinderen. Kinderen hebben die natuurlijke nieuwsgierigheid om nieuwe dingen uit te proberen. Hoe speelser en hoe gekker, hoe beter. Ze leren op een andere manier kijken en denken. En laat dat net zo belangrijk zijn in de wereld van vandaag die vol met ongeziene uitdagingen zit.

Benjamin Dalle, minister van Jeugd