Otobong Nkanga – Lippenstift en Gasmaskers – De Stadscollectie Antwerpen

Een werk dat de titel The Accumulator draagt doet vermoeden dat niet alleen de uitvoering ervan maar ook het idee erachter meerlagig is. In deze video ontrafelt Otobong Nkanga een voor een de betekenislagen van haar schilderij, dat deel uitmaakt van De Stadscollectie, een nieuwe collectie hedendaagse kunst dat M HKA samen met de stad Antwerpen uitbouwt. De Stadscollectie wil niet alleen een divers en internationaal hedendaags kunstpatrimonium opbouwen, maar bovenal kunstenaars die met Antwerpen verbonden zijn, waarderen en ondersteunen.

Otobong Nkanga (°1974, Kano, Nigeria) volgde studies aan de Obafemi Awolowo Universiteit in Ile-Ife, Nigeria, de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, Frankrijk, en behaalde haar master in de performance kunst aan DasArts, Nederland. Sinds 2007 woont en werkt ze in Antwerpen. Nkanga’s tekeningen, installaties, foto’s, sculpturen, wandtapijten, gedichten en performances onderzoeken de menselijke relatie met onze omgeving. Zo belicht ze de impact van menselijke ingrepen in de natuur en werpt daarbij een kritische blik op onze omgang met grondstoffen.

Otobong Nkanga, 'The Accumulator', 2021, Collectie: Eigendom Stad Antwerpen, in langdurige bruikleen M HKA

The Accumulator wordt getoond in de presentatie Lippenstift en Gasmaskersdie loopt tot en met 18 april 2021, en werk toont van Nel Aerts, Els Dietvorst, Bendt Eyckermans, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Perry Roberts, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Guy Woueté en Cindy Wright.