Alain Ayers | ‘The Distance Between Here & Now’

Dat Alain Ayers deel uitmaakt van de groepstentoonstelling AMBERES – Roberto Bolaño’s Antwerpen mag niet verbazen. De tentoonstelling is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Bolaño en verzamelt werk dat thema’s aanraakt die de schrijver niet schuwde.

Na jarenlang het leven van Roberto Bolaño te hebben onderzocht, kan Alain Ayers gezien worden als een detectiveachtige figuur. In 2016 deed Ayers een residentie van zes weken in Casaplan, Valparaiso, in Chili, waar hij het leven en werk van Bolaño verder kon onderzoeken. Ook de tijd die hij doorbracht in Barcelona en Blanes gebruikte hij om Bolaño te ‘volgen’ en de periode gedurende dewelke de auteur daar woonde te onderzoeken.

The Distance Between Here & Now kan worden gezien als een filmische mise-en-scène die een aantal fragmenten van plaatsen uit het leven van Bolaño beschouwt. Rond een geopende, misschien wel gespleten, muur zien we een video van wegen in Atacama, een zilverkleurige ingang, een gefragmenteerde tabel met gearchiveerde referenties (momentos), een geometrisch apparaat dat onmogelijke inversies meet, en de contemplatieve (endless – eindeloze) horizon van Blanes. Bolaño had altijd al een voorliefde voor citaten, aanwijzingen en herinneringen. Het werk vormt een ruimte waarin men zijn eigen tijd kan projecteren alsook een tijd doorgebracht met “geesten” kan voorstellen; geesten die, zoals Bolaño ook opmerkte, buiten de tijd bestaan.