Maika Garnica – From Bow to Ear – De Stadscollectie Antwerpen

From Bow to Ear is een installatie die bestaat uit keramische instrumenten, gepresenteerd tussen vijf bogen die de ruimte afbakenen. Dit werk van Maika Garnica maakt deel uit van De Stadscollectie, een nieuwe collectie hedendaagse kunst van de stad Antwerpen, in beheer bij het M HKA. De collectie focust op werk van jonge Antwerpse kunstenaars, een nieuwe lichting hedendaagse meesters zeg maar.

Maika Garnica (°1992, Dendermonde) woont en werkt in Antwerpen, waar ze ook haar master behaalt aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in 2015. Ze vertrekt in haar werk vanuit de relatie tussen omgeving, toeschouwer en kunstenaar. In haar keramische sculpturen en klankobjecten integreert Garnica een performance component door de objecten te activeren. Zo bestudeert ze de complexe band tussen vorm en medium, en wordt klank bijna zichtbaar gemaakt.

In From Bow to Ear worden de keramische instrumenten versterkt door contactmicrofoons, waarmee Garnica ze tot leven kan brengen door er met haar aanraking klank uit te wrijven of in te blazen. De klanken overlappen en gaan een eigen bestaan leiden. Wat eens een statische sculptuur was, wordt een dynamische klankervaring die de volledige ruimte inpalmt.

Maika Garnica, From Bow to Ear, 2020, Collectie: Eigendom stad Antwerpen, in langdurige bruikleen in M HKA