Sveta Shuvaeva, over bureaucratie en Kafka

Na de recente aankoop van Lake View Limited Offer werden de eerste plannen gemaakt om de installatie te tonen in de collectiezaal van het M HKA. De voorbereidingen voor een tentoonstelling beginnen steeds maanden voordien met het maken van een tentoonstellingsarchitectuur, het bestellen van materiaal en waar mogelijk met het bouwen van elementen. Eens Alfons Hoppenbrouwers – Harmonische reeksen veilig en wel was opgeborgen, kon de bouw van de grote installatie beginnen.

Van 10 mei 2019 tot 22 mei 2019 mochten we Sveta Shuvaeva ontvangen om het voortouw te nemen bij de opbouw van haar installatie. Shuvaeva vloog naar België vanuit Rusland om het technisch team bij te staan bij de complexe montage. Onze technici hadden het frame reeds gemaakt, maar voor de papieren aankleding was het wachten tot Shuvaeva aanwezig was. Ze bracht ook enkele elementen mee, zoals de ramen. Deze ramen had Shuvaeva eerder gemaakt voor een tentoonstelling waarin ook deze installatie werd getoond. Alle andere papieren details werden wel zorgvuldig ter plaatse gemaakt. Dit proces nam veel tijd in beslag, maar het levert een indrukwekkend eindresultaat op.

Sveta Shuvaeva, Lake View Limited Offer, 2018 Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community, image: © Evenbeeld

Sveta Shuvaeva, Lake View Limited Offer, 2018 Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community, image: © Evenbeeld

Tussen het knippen, plakken, meten en plaatsen door stelden we enkele vragen aan Shuaeva over haar gedetailleerd werk.

 

M HKA: Hoe ga je als kunstenaar tewerk?

Sveta Shuvaeva: Ik doe niet echt iets bijzonders, ik observeer en luister naar de wereld. Ik zie mezelf als een scanner die voortdurend verschillende soorten informatie verzameld – foto’s, geluiden, conversaties, situaties. Al deze indrukken vermengen zich in mijn hoofd en worden door mijn verbeelding verder ontwikkeld. Als ik aan iets denk, kan ik het niet in mijn hoofd laten, mijn nieuwgierigheid drijft me om uit te zoeken hoe ik het kan creëren en aan anderen tonen.

Shuvaeva

Sveta Shuvaeva, Lake View Limited Offer, 2018 Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community, image: © M HKA

M HKA: Waar vind je inspiratie?

Shuvaeva: Ik vind overal inspiratie, maar voornamelijk in openbare ruimtes zoals: luchthavens, parken, ziekenhuizen, supermarkten, musea.

 

M HKA: Wanneer kreeg je voor het eerst het idee om Lake View Limited Offer te maken?

Shuvaeva: Ik kwam op het idee zo’n twee jaar geleden toen ik met de metro op weg was naar een vergadering met het team van het Moskou Museum van Moderne Kunst. Ik was uitgenodigd door het museum om een solotentoonstelling te maken. Tijdens de tweede vergadering werd ik verwacht mijn ideeën te presenteren, maar mijn ideeën waren die dag niet helemaal helder. Tijdens mijn metrorit zag ik een advertentie voor een nieuw wooncomplex. In grote blauwe letters stond de slogan: “Zicht op het meer, beperkt aanbod”. Die zin liet me niet meer los en ik besloot dat het de titel zou worden van mijn nieuwe tentoonstelling. Ik had nog geen idee wat ik zou maken, maar ik had tenminste een titel. Later werd het verder ontwikkeld in een project.

Shuvaeva

Sveta Shuvaeva, Lake View Limited Offer, 2018 Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community, image: © M HKA

M HKA: Waarover gaat deze installatie?

Shuvaeva: Dit project gaat over een droom en hoever je wil gaan om die droom waar te maken. Je bent je bewust dat de droom bijna binnen bereik is, maar elke keer dat je denkt dat je droom werkelijkheid wordt, verdwijnt deze weer – zoals het kasteel in het boek van Franz Kafka. Je probeert keer op keer een manier te vinden om de droom waar te maken. Of je je droom kan verwezenlijken hangt af van hoe vaak je wil falen. De meeste mensen trachten hun dromen na te jagen door een bureaucratisch proces te volgen, omdat het een logische volgorde lijkt te volgen. Er zijn bepaalde acties die je moet uitvoeren, als je ze correct doet, krijg je wat je wil. Helaas is het bureaucratisch proces – waarin je de ene stap na de andere moet voltooien – niet van toepassing bij het nastreven van persoonlijke doelen. Dit kan leiden tot frustratie.

Shuvaeva

Sveta Shuvaeva, Lake View Limited Offer, 2018 Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community, image: © M HKA

Wil je meer weten over Sveta Shuvaeva en haar installatie? Bekijk hier [LINK] het volledige interview of bezoek ensembles.org.

Je kan de tentoonstelling tot 01.09.2019 gratis bezoeken in het M HKA.