Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

’10 dagen – 10 nachten’, zo herdenkt M HKA Philippe Van Snick

Zaalzicht ‘Ping Pong – Philippe Van Snick’, 2017 © Bram Goots
Zaalzicht ‘Ping Pong – Philippe Van Snick’, 2017 © Bram Goots

Het M HKA eert de in juli overleden kunstenaar Philippe Van Snick door zijn sleutelwerk 10 dagen – 10 nachten (1985) op te nemen in de permanente collectie. Het werk bestaat uit twintig kleine paneeltjes; tien zwarte en tien blauwe. Het zwart verwijst naar de nacht, en het blauw naar de dag – thema’s die vaak opduiken in het werk van Van Snick. Een zwart en een blauw paneeltje worden als duo samengebracht door ze elk te omlijsten met dezelfde kleur. De tien kleuren die de kunstenaar gebruikt, zijn de hoofdkleuren rood, geel en blauw, de secundaire kleuren oranje, groen en paars, de niet-kleuren zwart en wit, en de metaalkleuren goud en zilver. Ook dit kleurpalet komt vaak terug in het oeuvre van Philippe Van Snick. De kunstenaar laat het aan de kijker over om associaties te maken, om de kleuren betekenis te geven – een radicale openheid op het vlak van de interpretatie.

Philippe Van Snick, ’10 dagen – 10 nachten’, 1985, Collection M HKA © M HKA

10 dagen – 10 nachten is net zoals het andere werk van Van Snick nauw verbonden met zowel de abstracte notie van ruimte, als met de fysieke ervaring van een kijker in een concrete ruimte. Met zijn eenvoudig en helder afgebakend visueel vocabularium creëert Philippe Van Snick abstracte werelden die worden beheerst door bipolaire fundamentele krachten, zoals dag en nacht, orde en chaos. 10 dagen – 10 nachten is zo een wereld, een wereld waarin elke kijker alleen is met het werk en er telkens een andere betekenis aan geeft.

Het werk 10 dagen – 10 nachten van Philippe Van Snick is te zien in de gratis toegankelijke collectievleugel van het M HKA.

Ter nagedachtenis van Philippe Van Snick

Gerelateerde artikels

Terugblik

‘Museum Spelen’: een geslaagd experiment

19 Oct 2023

Zelden kreeg het M HKA zoveel kinderen over de vloer. In de interactieve zomertentoonstelling ‘Museum Spelen’ konden kinderen kunstwerken bekijken, aanraken en er zelfs mee spelen. De expo werd samengesteld door leerlingen van het vierde leerjaar in samenwerking met curator Marc Verstappen van kunstenhuis De Studio. Christine Lambrechts (collectiebeheer) en Sofie Gregoor (bemiddeling) blikken terug op een bijzonder project. 

Update

‘Quand le Ciel Bas et Lourd’ van David Lamelas: Naar een duurzame reconstructie en verplaatsing van het kunstwerk

22 Mar 2021

In het kader van de renovatiewerken van het KMSKA werd vandaag het werk 'Quand le Ciel Bas et Lourd' van David Lamelas ontmanteld. Het M HKA werkt ijverig toe naar een toekomstige herlocatie en reconstructie van het kunstwerk.

Artist's novels

De artist’s novel: nieuwe definitie voor een bestaande kunstpraktijk

19 Jan 2024

Steeds meer beeldende kunstenaars schrijven ook romans, als deel van een breder artistiek project. Die romans lijken vormelijk op traditionele literaire romans, maar ze zijn een heel ander medium. Om het onderscheid te maken, bedachten Joanna Zielińska, Senior Curator van het M HKA, en kunstenaar David Maroto de term “artist’s novel”. Ze voeren al jaren onderzoek om de definitie te omlijnen en een internationale bibliografie op te stellen.

Artikel

Deze drie thema’s definiëren onze collectie

4 Jun 2020

De collectie van het M HKA bestaat uit ongeveer 5000 kunstwerken. De kern van deze collectie bestaat uit eigen aanwinsten, aankopen van de Vlaamse gemeenschap en gulle schenkingen van verschillende partijen. De hamvraag vandaag: hoe beslist een museum welke kunst en kunstenaars op te nemen in hun collectie?