Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Bendt Eyckermans – De Interne Oorlog – De Stadscollectie Antwerpen

Wil je graag weten wie de vrouw is op het doek van Bendt Eyckermans? De kunstenaar introduceert je in deze video tot zijn werk De interne oorlog, een schilderij dat hij in 2020 maakte en vanaf nu deel uitmaakt van de Antwerpse Stadscollectie. 

Samen met stad Antwerpen bouwen we een collectie hedendaagse kunst uit. In dit eerste jaar focussen we ons veelal op jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen, waarvan het oeuvre volop in ontwikkeling is, en waarbij de woorden ‘nieuwe Vlaamse Meester’  al eens over de lippen rollen.

Bendt Eyckermans (°1994, Antwerpen) is het voorbeeld bij uitstek van een kunstenaar die aan zijn meesterschap werkt. In 2016 rondde hij zijn schildersopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen af. Maar als kind al werd hij artistiek beïnvloed door de sculpturen van zijn ouders en voorouders. Het beeldend werk van zowel zijn vader, grootvader, overgrootvader als betovergrootvader wekte zijn interesse voor beeldhouwkunst en geschiedenis, waarvan je de invloeden vlot kan terugvinden in zijn schilderwerk. Vooral de monumentaliteit, het dieptespel en claire-obscur vallen meteen op. Vandaag zet hij de familietraditie voort vanuit het vroegere atelier van zijn grootvader. Eyckermans schildert er realistische personages – of delen ervan, voornamelijk handen en voeten – in bevreemdende decors en met surrealistische associaties en connotaties. Hij gebruikt bustes, standbeelden of imposante toegangspoorten die hij in dialoog laat treden met hedendaagse taferelen en componenten. Ook sculpturen uit zijn familiaal verleden herschildert hij in olieverf op doek. Hierdoor ontstaan composities en situaties die zeer klassiek lijken, maar het duidelijk niet zijn. De personages op zijn doeken zijn vaak vrienden of passanten in zijn atelier, die hij afbeeldt als figuranten in een welbepaalde houding. Zijn eigen vriendin diende als model voor het werk De interne oorlog, dat hij naar eigen zeggen “met veel liefde heeft gemaakt”.

Bendt Eyckermans, ‘De interne oorlog’, 2020, Eigendom stad Antwerpen, in langdurige bruikleen in M HKA. Image: © Evenbeeld.

Het schilderij wordt getoond in de presentatie Lippenstift en Gasmaskers, die loopt tot en met 18 april 2021, en werk toont van Nel Aerts, Els Dietvorst, Bendt Eyckermans, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Perry Roberts, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Guy Woueté en Cindy Wright.


Gerelateerde artikels

Visitor review

A visitor's perspective | Lars von Trier — Melancholia: The Diamond

6 Mar 2019

1:17

Om de essentie van zijn in 2011 uitgebrachte film Melancholia te herarticuleren, liet von Trier een zeldzame tweelingdiamant – twee stenen die honderden miljoenen jaren geleden met elkaar zijn vergroeid – op ambigue wijze slijpen: niet ruw maar ook niet afgewerkt met gepolijste oppervlakken zoals de diamantindustrie vereist. Voor zover we weten, is dit de enige diamant van deze grootte (ongeveer 12 karaat) die eerder in een denkvorm dan in een draagbaar kunstwerk is verwerkt. Hij kan niet in een ring of broche gemonteerd worden; hij kan alleen vastgehouden en om en om gedraaid worden door een toeschouwer die zijn zorgvuldig gekalibreerde onregelmatigheden inspecteert.

About the work

Alain Ayers | 'The Distance Between Here & Now'

2 Aug 2019

00:54

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA. Alain Ayers spreekt over zijn kunstwerk 'The Distance Between Here & Now'.

About the exhibition

AMBERES - Roberto Bolaño's 'Antwerpen'

15 Jun 2019

1:31

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA.

About the work

Bart Prinsen | 'Convergentiepunt'

1 Jul 2019

00:53

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA. Bart Prinsen spreekt over zijn kunstwerk Convergentiepunt (Point of Convergence).