Bendt Eyckermans – De Interne Oorlog – De Stadscollectie Antwerpen

Wil je graag weten wie de vrouw is op het doek van Bendt Eyckermans? De kunstenaar introduceert je in deze video tot zijn werk De interne oorlog, een schilderij dat hij in 2020 maakte en vanaf nu deel uitmaakt van de Antwerpse Stadscollectie. 

Samen met stad Antwerpen bouwen we een collectie hedendaagse kunst uit. In dit eerste jaar focussen we ons veelal op jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen, waarvan het oeuvre volop in ontwikkeling is, en waarbij de woorden ‘nieuwe Vlaamse Meester’  al eens over de lippen rollen.

Bendt Eyckermans (°1994, Antwerpen) is het voorbeeld bij uitstek van een kunstenaar die aan zijn meesterschap werkt. In 2016 rondde hij zijn schildersopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen af. Maar als kind al werd hij artistiek beïnvloed door de sculpturen van zijn ouders en voorouders. Het beeldend werk van zowel zijn vader, grootvader, overgrootvader als betovergrootvader wekte zijn interesse voor beeldhouwkunst en geschiedenis, waarvan je de invloeden vlot kan terugvinden in zijn schilderwerk. Vooral de monumentaliteit, het dieptespel en claire-obscur vallen meteen op. Vandaag zet hij de familietraditie voort vanuit het vroegere atelier van zijn grootvader. Eyckermans schildert er realistische personages – of delen ervan, voornamelijk handen en voeten – in bevreemdende decors en met surrealistische associaties en connotaties. Hij gebruikt bustes, standbeelden of imposante toegangspoorten die hij in dialoog laat treden met hedendaagse taferelen en componenten. Ook sculpturen uit zijn familiaal verleden herschildert hij in olieverf op doek. Hierdoor ontstaan composities en situaties die zeer klassiek lijken, maar het duidelijk niet zijn. De personages op zijn doeken zijn vaak vrienden of passanten in zijn atelier, die hij afbeeldt als figuranten in een welbepaalde houding. Zijn eigen vriendin diende als model voor het werk De interne oorlog, dat hij naar eigen zeggen “met veel liefde heeft gemaakt”.

Bendt Eyckermans, 'De interne oorlog', 2020, Eigendom stad Antwerpen, in langdurige bruikleen in M HKA. Image: © Evenbeeld.

Het schilderij wordt getoond in de presentatie Lippenstift en Gasmaskersdie loopt tot en met 18 april 2021, en werk toont van Nel Aerts, Els Dietvorst, Bendt Eyckermans, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Perry Roberts, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Guy Woueté en Cindy Wright.