Het zomert in het M HKA

Interactieve tentoonstellingen en evenementen, een bruisende museumnacht én speelse installaties voor kinderen op ons dakterras: we kijken ernaar uit je te verwelkomen deze zomer. Bovendien wordt het Zuid deze zomer de place to be: de ooit grijze Zuiderdokken zijn volledig vernieuwd tot een groot groen park. Ontdek hier wat het M HKA de komende maanden in petto heeft. 

Tentoonstellingen

Museum Spelen

Het museum transformeert tijdens de zomermaanden tot een gezellige hangplek voor families. Voor de tentoonstelling Museum Spelen dook curator Marc Verstappen van art house De Studio samen met een klas 9-jarigen in de collectie van het M HKA. Ze selecteerden diverse kunstwerken die uitnodigen tot schommelen, kegelen of kampen bouwen. Er is ook ruimte voor rust en verstilling, met het hartverwarmende videowerk Head to Head van Herwig Ilegems of de wondermooie fontein Sundance van Daems van Remoortere.

IN SITU: Ignace Cami

RE:ANKER is de titel van de presentatie die Ignace Cami in de IN SITU-ruimte van het M HKA opstelde. De kunstenaar werkt met de notie ‘erfgoed’ en onderzoekt de plaats ervan binnen de samenleving. Tijdens de tentoonstelling wordt er dagelijks versgebakken speculaas aangeboden die verwijst naar verschillende volkse verhalen. Op specifieke momenten treedt er een koor op en worden er drankjes met ganzenkoppen aangeboden.

Archief- en collectiepresentaties

Op het gelijkvloers van het M HKA kan je drie presentaties bezoeken die collectiewerken of archiefmateriaal uitlichten.

In de collectiepresentatie In dialoog met vuur stelt kunstenaar Askhat Akhmedyarov een installatie en enkele fotoreeksen tentoon. De ontwikkeling van het historische en politieke landschap van Kazachstan staat centraal in zijn praktijk.

De collectiepresentatie Mass (and Individual) Moving zet de acties in de verf die een groep kunstenaars, ingenieurs en architecten in de jaren 1960 en ’70 organiseerde. De straat was hun actieterrein, en hun bezorgdheden waren mobiliteit, biodiversiteit en energie.

De archiefpresentatie ‘Als een gedicht zijn gezicht verliest’ ten slotte brengt assemblages en multipels samen van Marcel van Maele, een non-conformistische en rebelse schrijver, performer en beeldend kunstenaar. In zijn werk stelde hij de absolute vrijheid van het individu tegenover de druk van de maatschappij.

Activiteiten

Nocturne

Wist je dat je het M HKA elke laatste donderdagavond van de maand ’s avonds is geopend? Op donderdag 29 juni opent een nieuwe INBOX-presentatie op de vijfde verdieping. In 2021 toonden 200 hedendaagse kunstenaars uit de hele wereld werk op reclameborden in Antwerpen. Voor deze presentatie selecteerde het M HKA daar 22 opvallende werken uit.

Museumnacht

Tijdens de nacht van 5 op 6 augustus viert Antwerpen feest! Maar liefst 19 musea openen hun deuren tussen 19 uur en 1 uur. Ook het M HKA doet mee. We halen het innerlijke kind naar boven. Er zal een groot ballenbad zijn, spelletjes, rondleidingen, performances en, voor de gelukzakken, boterhammen met choco. Afsluiten doen we met een party, inclusief karaoke. Niet te missen! Tickets koop je via Museumnacht.be.

Performances van Ignace Cami

Wat gebeurt er als een groep anderstaligen Nederlandstalige liedjes zingt? In de performance RE:ANKER van Ignace Cami zingen twaalf zangers, stuk voor stuk ‘nieuwkomers’ in het Nederlands, drie volksliedjes over Antwerpen en zijn haven. Ze schreven hun eigen teksten op basis van wat ze hoorden. Het koor treedt op tijdens Museumnacht en tijdens de vernissage op zondag 3 september.

Theater en vakantieatelier

Het theater palmt de museumzaal in! Middenin de tentoonstellingsruimte brengt De Spiegel twee voorstellingen voor peuters en kleuters. Allemaal beestjes brengt live muziek in een kleine cinema-opstelling, en Aorta is een dansvoorstelling voor de allerkleinsten met muziek van Beethoven, Debussy en Schubert. Tickets zijn te koop via De Studio.

Tot slot zijn er nog enkele plaatsen vrij voor ons vakantie-atelier in de week van 21 tot en met 25 augustus. De deelnemende kinderen gaan zich uitleven: ze creëren eerst kunstwerken, om ze daarna op te eten, te laten ontploffen, af te schieten of stuk te slaan.

Hopelijk zien wij jou deze zomer in het M HKA. Wil je meer weten over het programma, of over de praktische kant van een bezoek? Neem dan een kijkje op onze website