Het najaar van M HKA

M HKA heeft een nieuw seizoen tentoonstellingen voor je klaar. Deze herfst keren wij inwaarts. Termen als intimiteit, seksualiteit, ‘zweven, vliegen, opstijgen’, verbinding en identiteit: het belooft een zwoele nazomer te worden en wel hierom … Met enkele activiteiten op de kalender om het woord bij de daad te voegen. 

Tentoonstellingen

Dorothy Iannone – Liefde is voor altijd, toch?

Liefde, seksualiteit en emoties als hot topics in deze overzichtstentoonstelling van Dorothy Iannone. Dit is de eerste tentoonstelling van Iannone’s werk sinds haar overlijden einde vorig jaar, en ze heeft het project intensief mee voorbereid. Heel wat schilderijen, kunstenaarsboeken, video-installaties, sculpturen en geluidswerken heeft ze op haar naam staan. Steeds legt de kunstenares de nadruk op het narratief. Dat ging in het verleden al eens gepaard met censuur. Vandaag tonen we zonder meer haar erotische iconografie. Daarmee verbeeldt ze op gepassioneerde wijze haar intieme vriendschappen en relaties met kunstenaars en geliefden. We bekijken het geheel door de lens van de intrinsiek performatieve aard van Iannones werk.

Dorothy Iannone, Dieter and Dorothy (2007), Collectie M HKA / Vlaamse Gemeenschap

IN SITU: Elene Chantladze & Nata Janberidze / Keti Toloraia (Rooms Studio) – europalia georgia

De IN SITU-ruimte op het gelijkvloers, ook wel de puntzaal genoemd, is de grootste en meteen ook meest atypische ruimte van het museum. Uitgelezen kans voor een gemeenschappelijke tentoonstelling door twee partijen die het belang van interieur, en bij uitbreiding interioriteit, benadrukken in hun werk. Een uitgebreide selectie van tekeningen en schilderijen van Elene Chantladze gaat in dialoog met display- en supportstructuren ontworpen door Rooms Studio. Kunst en interieur vloeien in elkaar over. En wij worden op het hart gedrukt hoe essentieel een ruimte kan zijn voor persoonlijke ontwikkeling, vrijheid en inspiratie van geest.

Elene Chantladze and Rooms Studio

Archief- en collectiepresentaties

Nog op het gelijkvloers: twee tentoonstellingen met werk uit eigen collectie en een archieftentoonstelling, die zoals het woord weggeeft, terugblikt in de tijd.

Kiezen voor kunst neemt je mee naar Antwerpen 93. Meer specifiek naar drie tentoonstellingen van hedendaagse kunst die destijds deel uitmaakten van het project waarbij Antwerpen zich de culturele hoofdstad van Europa mocht noemen.

Wat betreft de collectietentoonstellingen halen we in de eerste plaats graag enkele parels van Panamarenko uit onze depots tevoorschijn. Onder meer de Prova Car, een Topstuk van de Collectie Vlaamse Gemeenschap, wordt getoond. Over Belgiës meest geliefde kunstenaar-uitvinder zijn we nog lang niet uitgepraat. Deze herfst brengt een collectiepresentatie verschillende van zijn ’transportobjecten’ samen. Ontdek hier over welke kunstwerken het gaat.

Onlangs kocht M HKA ook Brine Lake (A New Body) aan, een video- en geluidsinstallatie van kunstenaar Shen Xin. Fictie en historiek overlappen elkaar in dit verhaal over migratie, gezamenlijk geheugen, staatloosheid en verbondenheid.

Maria Eichhorn, French Window, 1993, foto: M HKA, Kristien Daem.

Panamarenko, Rugzakvlucht 4KW (1984), © Galerie Jamar

EXTRA MUROS

Het M HKA toont haar collectie al eens graag op een ander. Dit najaar kan je afzakken naar Z33 in Hasselt. In This Is Us wordt voor de allereerste keer werk uit de collecties van de vier grootste Vlaamse musea voor hedendaagse kunst als één geheel getoond. Met stukken van bijna vijftig kunstenaars, waarvan meer dan de helft wonen en werken in België.

Felix Kindermann, That Wants It Down, 2023, Courtesy by the artist

Activiteiten

Los van onze vaste activiteiten – denk aan nocturnes iedere laatste donderdag van de maand, wandelgesprekken en een gids in het Salon op zondag – hebben we ook verschillende events op de kalender staan.

10 september is het Open Monumentendag. Die dag openen we het Panamarenkohuis, waar je ieder uur een rondleiding kan volgen. Helaas zijn alle plaatsen voor deze rondleidingen al ingenomen. Goed nieuws wel: alvast tot aan het einde van dit jaar kan je iedere zaterdagnamiddag een rondleiding boeken in het Panamarenkohuis. Snel reserveren!

Donderdagavond 5 oktober gooien we onze deuren open, gratis voor het publiek, om de start van het seizoen samen en goed in te zetten. Die avond ontdek je een heel nieuw gamma tentoonstellingen, bij een drankje. De avond afsluiten doen we in Zuiderpershuis, met een dansje.

Ook dit jaar doen we mee aan wat de 12de editie van Kunstendag voor Kinderen zal zijn. Noteer alvast zondag 19 november in je agenda als familiedag in het M HKA.

November is ook boekenmaand en staat de voorleesweek op de agenda. Daarom zullen we enkele voorleessessies organiseren, zowel in het M HKA als in het Panamarenkohuis. Verwacht wordt ook de publicatie bij de tentoonstelling van Dorothy Iannone. Aan leesvoer geen gebrek.

We kregen verder al de vraag van (ouders van) enthousiaste kinderen of je al kan inschrijven voor de volgende vakantieateliers. Dat kan! In de kerstvakantie beloven we het museum opnieuw om te toveren tot een kunst- en knutselparadijs voor onze kids. Plaatsen zijn beperkt dus gauw reserveren is de boodschap.