Het commitment van M HKA voor Oekraïne

Bij het uitbreken van de oorlog stimuleerde M HKA meteen een snelle en ondubbelzinnige veroordeling van de oorlog, via zijn internationale netwerken, zoals via het Museum Watch Committee de dag na het begin van de invasie.

M HKA besliste ook onmiddellijk om zijn partnerschappen met Russische instellingen op te schorten. Samen met de partnermusea van L’Internationale lanceerde M HKA vervolgens naar het artistieke veld een breed onderschreven campagne met als oogmerk de onmiddellijke stopzetting van elke samenwerking met instellingen en individuen met directe banden met het regime van Poetin.

Als deel van L’Internationale steunen we uiteraard onze Oekraïense partnerinstelling Onderzoekscentrum voor Beeldcultuur/Kiev Biënnale. M HKA heeft, naast zijn steun aan kunstenaars in Oekraïne, de voorbije maand ook de humanitaire inspanningen ondersteund van een andere van onze partnerinstellingen, het Museum voor Moderne Kunst in Warschau.

Met de activering  van de Oekraïense collectie van de Vlaamse Gemeenschap en onze interesse op lange termijn voor Oekraïne via de samenwerking met het Pinchuk Art Center, willen we een culturele en cultuurdiplomatieke dimensie toevoegen aan de humanitaire inspanningen van Vlaanderen voor de vluchtelingen. Over dat project meer vanaf 28 april.

Ook u kunt van uw kant uw schouders zetten onder de urgente acties in de cultuursector.

Onze partner binnen de museumconfederatie L’Internationale in Warchau, Muzeum Sztuki w Łodzi,  is zowel een locatie voor humanitaire hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne als een brandpunt voor culturele activiteiten door en voor hen. Dagelijks worden er meer dan 500 warme maaltijden voor vluchtelingen bereid. M HKA steunde ons partnermuseum reeds specifiek hiervoor. Er is nog meer steun hiervoor nodig. We doen dan ook een warme oproep aan u om ook van uw kant uw schouders hieronder te zetten. Dat kan eenvoudig door overschrijving op de rekening (in euro):

Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie
PL62 1140 2004 0000 3012 0763 6055
SWIFT BREXPLPWMBK

met vermelding ‘support aid centre’.

Als u graag rechtstreeks kunstenaars wilt steunen: Kyiv Biennial, onze partner in Kyiv binnen de museumconfederatie L’Internationale is de belangrijkste hub voor steun aan kunstenaars die in Oekraïne bleven.

Als u kunstenaars en curatoren wilt steunen die het oorlogsgeweld ontvluchtten, kan dat door een van de organisaties te ondersteunen die gaan voor het faciliteren van residenties, dat kan in Antwerpen via Morpho.

Nikita Kadan, The Chronicle, 2016, Series of drawings, ink on paper, 20x (15 x 20 cm)/ (20 x 15 cm) Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community

Lesia Khomenko, “Painting from the photo that was taken on the big distance and then cropped”, 2022, Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community

Lesia Khomenko, “Painting from the photo that was taken on the big distance and then cropped”, 2022, Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community

Sergey Bratkov, Eurotel, 2009, Installation, Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community