’10 dagen – 10 nachten’, zo herdenkt M HKA Philippe Van Snick

Zaalzicht 'Ping Pong - Philippe Van Snick', 2017 © Bram Goots

Zaalzicht 'Ping Pong - Philippe Van Snick', 2017 © Bram Goots

Het M HKA eert de in juli overleden kunstenaar Philippe Van Snick door zijn sleutelwerk 10 dagen – 10 nachten (1985) op te nemen in de permanente collectie. Het werk bestaat uit twintig kleine paneeltjes; tien zwarte en tien blauwe. Het zwart verwijst naar de nacht, en het blauw naar de dag – thema’s die vaak opduiken in het werk van Van Snick. Een zwart en een blauw paneeltje worden als duo samengebracht door ze elk te omlijsten met dezelfde kleur. De tien kleuren die de kunstenaar gebruikt, zijn de hoofdkleuren rood, geel en blauw, de secundaire kleuren oranje, groen en paars, de niet-kleuren zwart en wit, en de metaalkleuren goud en zilver. Ook dit kleurpalet komt vaak terug in het oeuvre van Philippe Van Snick. De kunstenaar laat het aan de kijker over om associaties te maken, om de kleuren betekenis te geven – een radicale openheid op het vlak van de interpretatie.

Philippe Van Snick, '10 dagen - 10 nachten', 1985, Collection M HKA © M HKA

10 dagen – 10 nachten is net zoals het andere werk van Van Snick nauw verbonden met zowel de abstracte notie van ruimte, als met de fysieke ervaring van een kijker in een concrete ruimte. Met zijn eenvoudig en helder afgebakend visueel vocabularium creëert Philippe Van Snick abstracte werelden die worden beheerst door bipolaire fundamentele krachten, zoals dag en nacht, orde en chaos. 10 dagen – 10 nachten is zo een wereld, een wereld waarin elke kijker alleen is met het werk en er telkens een andere betekenis aan geeft.

Het werk 10 dagen – 10 nachten van Philippe Van Snick is te zien in de gratis toegankelijke collectievleugel van het M HKA.

Ter nagedachtenis van Philippe Van Snick